Mogelijk twee megadatacenters in Groningse Oostpolder

Groningen Provincie

In de Oostpolder, naast de Eemshaven, is ruimte voor één of maximaal twee megadatacenters. Dat zei gedeputeerde Mirjam Wulfse tegen de NOS. Dat betekent dat er als er nog techreuzen interesse hebben in het bouwen van zo’n hyperscale-datacenter in Nederland, dat deze waarschijnlijk in het noorden van Groningen komt te staan.

Onlangs besloot minister De Jonge twee gemeenten aan te wijzen waar nog hyperscale-datacenters mogen komen. De ene gemeente is het Hogeland, waar de Oostpolder onder valt, en de andere Hollands Kroon in Noord-Holland. Maar deze gemeente wil volgens de NOS een "pas op de plaats maken". Dan blijft het Hogeland dus over.

In de Oostpolder is een terrein van 600 hectare beschikbaar waardoor er grote ruimtevragers terechtkunnen. Het terrein is nu nog landbouwgrond.

Wat Wulfse betreft, is er ruimte voor één of maximaal twee megadatacenters, maar wel alleen als dit past in de mix van bedrijven in het gebied, aldus de NOS. Wulfse denkt aan drie tot vijf partijen. Niet alleen datacenters, maar ook bedrijven uit de hightech-industrie, auto- en batterijbedrijven en bedrijven uit de energiesector zijn welkom. Ook wil ze er windmolens plaatsen. Er heeft zich nog geen partij gemeld die een megadatacenter in het gebied wil bouwen.

 

bron

Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.