IDC: ‘Aantal datacenters ter wereld neemt vanaf 2017 af’

Modern interior of server room in datacenter

De overstap naar het ‘3rd platform’ heeft een grote impact op zowel nieuwbouw als renovatie van datacenters. IDC verwacht dat het totaal aantal datacenters ter wereld in 2017 zijn maximum bereikt van 8,6 miljoen. Na 2017 zal het aantal datacenters naar verwachting geleidelijk afnemen. Het gaat hierbij om alle mogelijke soorten datacenters.

IDC verwacht dat de trend zal worden aangewakkerd door de teruglopende hoeveelheid interne serverruimtes in 2016 en interne serverkasten in 2017. Alle andere datacentercategorieën blijven volgens IDC gewoon doorgroeien, waarbij het aantal datacenters van service providers de hoogste groeicijfers zal laten zien.

Totale datacenterruimte neemt toe

Als we kijken naar totale datacenterruimte ontstaat een volledig ander beeld. De hoeveelheid datacenterruimte neemt in de komende jaren juist toe van 146 miljoen vierkante meter tot 180 miljoen vierkante meter in 2018. De vraag naar datacenterruimte neemt dus niet zo zeer af, maar de locatie waar deze ruimte is gevestigd verplaatst. Datacenters van service providers worden naar verwachting dan ook steeds groter.

De reden voor de verschuiving is simpel. Het datacenter vormt vandaag de dag de fundering voor veel nieuwe business modellen. Het leveren van grote hoeveelheden data en zeer flexibele compute resources staat hierbij centraal. Dit is echter alleen mogelijk als datacenters in staat zijn grote, variabele hoeveelheden transacties te verwerken, content te serveren of analytische rekenkracht te leveren. Vertragingen of technische problemen zijn gezien de business modellen simpelweg geen optie meer. Het beheren van een datacenter of serverruimte is volgens IDC dan ook geen part-time baan meer. Steeds meer bedrijven kiezen er dan ook voor het beheren van datacenters over te laten aan experts.

Eigen infrastructuur niet langer zelf beheren

“In de komende vijf jaar stopt het merendeel van de bedrijven met het beheren van eigen infrastructuur”, zegt Richard L. Villars, vice president Datacente rand Cloud Research bij IDC. “Zij maken steeds meer gebruik van on-premise en hosted managed services voor bestaande IT-assets en kiezen voor zowel dedicated als gedeelde cloudaanbiedingen in datacenters van services providers voor nieuwe diensten. Dit leidt tot consolidatie en het uit gebruik nemen van bestaande interne datacenters, zeker in onderste laag van de markt. Tegelijkertijd blijven service providers datacenters bouwen, renoveren en overnemen om aan de groeiende vraag naar capaciteit te kunnen voldoen.”

Het groeiende belang van megadatacenters die in bezit zijn van service providers wordt door IDC dan ook gezien als de meeste belangrijke ontwikkeling voor datacenterbouwers. IDC voorspelt dat in 2018 72,6% van alle datacenters die service providers bouwen een megadatacenter is. Als we kijken naar beschikbare datacenterruimte zijn dit soort nieuwe high-end datacenterlocaties goed voor 44,6% van alle datacenterruimte. Dit is aanzienlijk meer dan de 19,3% in 2013.

Meer over
Lees ook
Onderzoek: gezonde groei voor markt voor structured cabling

Onderzoek: gezonde groei voor markt voor structured cabling

De wereldwijde markt voor structured cabling was volgens onderzoeksbureau Grand View Research in 2021 goed voor een omzet van 9,7 miljard dollar. Naar verwachting groeit deze markt tot 2030 met gemiddeld 10% per jaar. Denk bij structured cabling aan zowel de bekabeling als de hardware die deel uitmaakt van de netwerkinfrastructuur.

Ook in Ashburn is sprake van stroomtekort

Ook in Ashburn is sprake van stroomtekort

De wellicht grootste datacenterhotspot, Ashburn, in Noord-Virginia lijkt met dezelfde problemen als Amsterdam, Dublin en Frankfurt te maken krijgen. De vraag naar stroom is groter dan het aanbod. Nieuwbouw moet mogelijk wachten tot 2026.

Ook datacenters moeten vanaf 2026 Smart Building Ready zijn

Ook datacenters moeten vanaf 2026 Smart Building Ready zijn

Ook datacenters moeten vanaf 2026 Smart Building Ready zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? Bram Schats van Avelution legt het in dit artikel uit.