Google bouwt twee datacenters voor Duitse markt

Google Cloud 400300

Dinsdag maakte Google bekend twee datacenters in Duitsland te gaan bouwen. Dat verklaart waarom de zoek- en cloudgigant een paar maanden terug bekendmaakte geen nieuwe datacenters meer in Nederland neer te zetten

Google bouwstop Nederland

Het besluit van Google het aantal locaties in Nederland niet verder uit te breiden kwam onverwachts. Dat er plannen waren was een publiek geheim. Meerdere Amerikaanse datacenterexploitanten waren mede daarom de laatste jaren een vestiging gestart.

Discussie

Na het bekend worden werd gehint dat de publieke opinie een rol gespeeld had. Daarvoor is verwezen naar de lokale Noord-Hollandse pers waar de discussie over hyperscale datacenters alle ruimte kreeg. Het klopt ook dat in de regio Amsterdam de politiek en ambtenaren niet staan te trappelen nog nieuwe groot verbruikers van stroom te verwelkomen. Maar uiteindelijk blijkt Google gewoon een normaal businessbesluit genomen te hebben.

 

Berlijn en Hanau worden de twee locaties voor de nieuwe datacenters. Daarmee kan Google de grootste economie van de EU direct bedienen. Het kan zo ook beter twijfels over de veiligheid van data wegnemen (“de data gaat niet maar Amerika”). De twee plekken een latency mogelijk die bij elk buitenlands dataverkeer niet mogelijk is. Daarvoor is een deel van de Duitse infra gewoon nog steeds niet modern genoeg.

Stroomvoorziening

Tot 2030 gaat er dus flink gebouwd worden. In lijn met de actuele aandacht voor de stroomvoorziening wijst Google er wel erg nadrukkelijk op dat het 140MW aan groene stroom gaat afnemen. Een deel van het genoemde bedrag lijkt ook daarvoor bedoeld. De lokale stroomleveranciers zullen hiervoor nieuwe installaties bouwen. En om verwarring te voorkomen staat er in het Duitstalige persbericht ook dat de Google datacenters 80 procent van de capaciteit van de nieuwe windmolens en zonneparken zal consumeren.

Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.