3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

37cb42a035cc3a931838ee3246b34fcc7f61db4c

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Management.

Het project, bekend als Baufeld 5 en gelegen aan de Billie Holiday Strasse in Heidelberg, betreft een gebouw van een verdieping met een totale oppervlakte van bijna 600 vierkante meter. Het wordt beschouwd als Europa's grootste 3D-geprinte structuur, het eerste 3D-geprinte industriële gebouw wereldwijd, en tevens het eerste 3D-geprinte datacenter.

De bouw van de faciliteit startte vorig jaar met behulp van een BOD2 3D-bouwprinter. Met de voltooiing van de ruwbouw zal Heidelberg iT nu overgaan tot het inrichten van de technische ruimtes en elektrische installaties. Het datacenter zal een vermogen van 500 kW bieden en heeft capaciteit voor ongeveer 100 racks. De inrichting zal naar verwachting tegen het einde van de zomer afgerond zijn. Het IT-bedrijf heeft een langdurige huurovereenkomst voor de locatie.

Voor de constructie van de faciliteit is ongeveer 450 ton printbeton gebruikt, afkomstig van Heidelberg Materials. Dit beton is 100 procent recyclebaar en bevat een bindmiddel dat, in vergelijking met puur Portlandcement, een CO2-reductie van 55 procent kan realiseren.

Meer over
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.