Amerikaanse bedrijf bouwt drijvend datacenter

nautilus-drijvend-datacenter

Nautilus Data Technologies bouwt een commercieel datacenter op een boot. Het datacenter moet vanaf ligplaatsen in de San Francisco Bay Area hostingcapaciteit gaan leveren aan klanten.

Dit meldt Data Center Frontier. Het bedrijf bouwt een bestaande aak om tot een drijvend datacenter. Het datacenter moet in total 800 serverracks kunnen huisvesten en krijgt 8 MW aan capaciteit. De drijvende datacenters zijn modulair van aard, waarbij capaciteit in units van 1 MW kan worden opgeschaald.

Waterkoeling

Het datacenter maakt gebruik van waterkoeling, waarbij de servers worden gekoeld met de natuurlijk temperatuur van het water. Dit water wordt met een circulatiesysteem door het datacenter rondgepompt, waarna het terug wordt gegeven aan de zee. Het datacenter verbruikt hierdoor nagenoeg geen water.

Door gebruik te maken van waterkoeling wordt het energieverbruik van het datacenter fors teruggedrongen. Het drijvende datacenter verbruikt dankzij het waterkoelsysteem zo’n 30% minder energie dan conventionele datacenters.

Hergebruikte aken

Op de aak wordt een speciale constructie gebouwd waarin de datacenterapparatuur wordt ondergebracht. Power distribution units (PDU's) en koelapparatuur worden onder het dek gehuisvest. Het datacenter dat nu wordt gebouwd is een Proof of Concept en komt in de San Francisco Bay Area te liggen. In testen is een belasting van 32KW per rack gesimuleerd. Hierbij werd een PUE van 1,045 gerealiseerd. Nautilus stelt dat toekomstige drijvende datacenters binnen zes maanden op iedere locatie in de wereld kunnen worden neergelegd.

 
Dossiers
Meer over
Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.