Zweden krijgt mogelijk ‘CO2-negatief’ datacenter

Mogelijk wordt in Zweden een ‘CO2-negatief’ datacenter gebouwd. Het datacenter zou worden ontwikkeld door EcoDataCenter en door energie zowel te genereren als leveren zelfs meer CO2 compenseren dan het datacenter uitstoot.

Het datacenter zou worden gebouwd in Falun, een Zweedse stad die vooral bekend staat vanwege een grote kopermijn die begin jaren ’90 zijn deuren sloot. In de stad zou een datacenter van bijna 40.000 vierkante meter worden gebouwd. EcoDataCenter zou bij de opening van het datacenter al direct toegang hebben tot 16 megawatt aan energie. Een onderstation is al op de locatie aanwezig.

Video

DatacenterKnowledge wijst op een video op YouTube verschenen waarin het project uiteen wordt gezet. In deze video wordt gesproken van een CO2-negatief project. Het datacenter moet worden aangedreven door een energiecentrale waarin onder andere houtsnippers worden verbrand. Het datacenter maakt gebruik van vrije koeling om het eigen energieverbruik zo laag mogelijk te houden.

Huizen verwarmen

Door in de koude wintermaanden huizen te verwarmen met warmte afkomstig van de servers en in de warmte zomermaanden juist koelenergie die overblijft in het datacenter door te geven aan een regionaal koelsysteem stelt het bedrijf een negatieve CO2-uitstoot te kunnen realiseren. Hiermee is het bedrijf het eerste CO2-negatieve datacenter ter wereld.

Het name het hergebruiken van warmte wordt over het algemeen beschreven als een inefficiënte werkwijze. Falun zou hier echter een uitzondering op zijn, aangezien het datacenter zeer dicht bij het de verwarmingsinfrastructuur in de regio ligt en warmte dus tegen veel lagere kan worden afgegeven.

Meer over
Lees ook
Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.