Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

matthew-henry-yETqkLnhsUI-unsplash

Netbeheer Nederland heeft samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een document gepubliceerd waarin gedeelde prioriteiten voor een robuuste Europese energie-infrastructuur worden belicht.

Om de ambitieuze klimaatdoelen en hernieuwbare energiedoelstellingen te realiseren, zijn substantiële investeringen in de energie-infrastructuur essentieel. Tegelijkertijd vereist het optimaliseren van het huidige netwerk een meer intelligente benadering, aldus de drie organisaties. Veel van de uitdagingen met betrekking tot de energie-infrastructuur moeten op Europees niveau worden aangepakt. Verdere harmonisatie binnen Europa kan een significante bijdrage leveren aan de energietransitie. Om deze reden hebben ACM, het ministerie van EZK en Netbeheer Nederland gezamenlijk dit document opgesteld over het Europese energiesysteem.

Het belicht vijftien stappen die in de ogen van de drie organisaties cruciale actiepunten zijn die betrekking hebben op verschillende thema's, waaronder systeemintegratie, uitbreiding van de energie-infrastructuur, flexibiliteit in energiesystemen, marktontwerp voor offshore infrastructuurtarieven, en het maximaliseren van het potentieel van hernieuwbare en koolstofarme gassen. ACM, het ministerie van EZK en Netbeheer Nederland blijven in nauw overleg met elkaar om op Europees niveau opvolging te eisen voor de geïdentificeerde actiepunten.

Het document onderstreept verder het belang van samenwerking en gecoördineerde inspanningen op Europees niveau om de uitdagingen van de energietransitie aan te pakken. Door gezamenlijk prioriteiten vast te stellen en actie te ondernemen, kunnen belangrijke stappen worden gezet in de richting van een duurzamere en veerkrachtigere energie-infrastructuur voor heel Europa.

 

Foto: Matthew Henry

Lees ook
Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot een enorme vraag naar rekencapaciteit in datacenters. Deze groeiende behoefte zet chipbedrijven onder druk om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die niet alleen de prestaties verbeteren

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1

Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

Deutsche Telekom (DT) heeft de eerste grootschalige batterijopslag voor de integratie van hernieuwbare energieën in gebruik genomen. DT doet dat via een dochteronderneming, PASM.